mijn schaduw vertelt

basischool het Prisma op 06/03/2023

Door Bartas Boots, Friedle De Meyere en Danté Declercq

D.m.v. het verhaal van Circe, een heks uit ‘De Odyssee’ van Homerus gaan de kinderen aan de slag met handschaduwen en allerlei materialen om hun fantasie te prikkelen. De wezens en personages kruipen uit het boek binnen in het klaslokaal.

De leerlingen komen binnen in een verdonkerde turnzaal waar mysterieuze sfeermuziek speelt. Kapitein Odysseus neemt de kinderen meteen mee in het verhaal en zo worden ze zijn zeelieden die mee varen op Odysseus’ boot. De boot komt in een storm terecht, en Odysseus en zijn zeelieden moeten zoeken naar een veilig eiland. Eens aangemeerd aan het eiland ontmoeten ze de heks Circe. Circe vertelt dat haar eiland steeds wordt belaagd door piraten, ze vraagt aan Odysseus en zijn zeelieden haar te helpen om de piraten in vreemde wezens te veranderen zodat ze haar met rust laten. Dit doen ze met de toverspreuk “piederoe piedera piederie gebruik je fantasie en maak van deze piraat een wezen zonder kattenkwaad”.

Vervolgens maken de kinderen vreemde wezens met karton-knipsels. De leerlingen werken met scharen, plakband, nietmachines, splitpennen, stokjes en stukken karton. Het karton is op voorhand geknipt in verschillende formaten en vormen om de kinderen te inspireren. Er liggen ook grotere stukken karton waar de leerlingen zelf stukken kunnen uitknippen.

Wanneer de wezens klaar zijn, tonen de leerlingen hun wezens die grote en kleine schaduwen vormen in het licht. De kinderden stellen elk om beurt hun wezen voor in een stoet. De leerlingen die niet aan het presenteren zijn maken met percussie-instrumenten muziek die bij het wezen passen. Tenslotte bedankt de heks Circe de leerlingen en ze herhalen nog eens de toverspreuk