de Soundtrack van mijn dag

basisschool de Harp

Ruben en Mauricio (beiden muzikant) en Bavo (beeldhouwer) geven een gezamenlijke workshop over geluid. Ze willen zij de kinderen meer bewust laten worden van alle verschillende geluiden die zij horen tijdens een doordeweekse dag.

De klas wordt verdeeld in 3 groepjes, telkens onder begeleiding van één van de studenten. Er werd kennisgemaakt met elkaar en er werden teamnamen gekozen (Team Rocket, Team Klein Vogeltje en Team Cicade).

De drie groepjes verspreiden zich over de klassen en bespreken welke geluiden de kinderen allemaal horen tijdens hun dag. Dit kan gaan van alledaagse geluiden zoals de wekker die afgaat tot vreemdere geluiden als het gedreun van de pneumatische hamer van de werkmannen in de straat. Van deze geluiden worden er vijf gekozen die de kinderen aan de andere groepjes gaan ‘vertolken’.

Het volgende deel van de opdracht: terwijl het ene groepje hun geluiden aan het opvoeren is, moeten de andere kinderen tekenen waarvan ze denken dat de geluiden vandaan komen. De kinderen krijgen hiervoor grote stroken papier die onderverdeeld zijn in 5 vakjes (zoals bij een stripverhaal) en stiften om mee te tekenen.

De geluiden werden met veel enthousiasme en uit volle borst gezongen, gebrabbeld, gebruld,… waarbij Mauricio, Bavo en Ruben al even enthousiast hun orkest ‘dirigeerden’.

Na de speeltijd gaan de kinderen opnieuw in hun groepje zitten en maken met de tekeningen een verhaal. Bij sommige kinderen ontwaakt hierdoor een gedreven verhalenverteller die de gekste situaties in een samengebald episch avontuur weet te gieten.

Op het einde werden de kinderen bedankt om zo goed en enthousiast ’te luisteren’.