een nieuwe wereld vol verbeelding

basisschool de Boekenmolen 1e Graad

In deze workshop sporen Elise Boucquez (tekenkunst), Soetkin Bral (illustratie) en Mattias Hendrikx (muziekproductie) de leerlingen aan hun verbeelding volledig in te zetten en te richten op het creëren van een eigen wereld vol natuur, wezens en geluiden. Hierbij zal er volop ingespeeld worden op een symbiose tussen beeldende kunst en muziek en zullen de kinderen zelf ervaren en ontdekken hoe deze elkaar kunnen beïnvloeden en versterken.

De workshop werkt met een rotatiesysteem: bij Elize schilderen de kinderen de rivier die de bron van al het leven zal zijn. Ze experimenteren met gradaties van blauw en laten zich hierin beïnvloeden door externe factoren. Zo is lichtblauw helder en rustig water en donkerblauw woelig en gevaarlijk. Bij Soetkin knutselen de kinderen hun eigen wezens. Ze mogen hun verbeelding volledig laten gaan en de meest absurde wezens tot leven scheppen. Bij Mattias maken de kinderen eerst hun eigen regenpijp. Hiermee zullen ze doorheen de klas lopen om het weer in hun wereld te beïnvloeden. Hierdoor zal o.a. de rivier anders beginnen kleuren. Daarna nemen ze een geluid voor hun wezen op en vervormen ze dat naar hun voorkeur met behulp van een synthesizer. Bij juf Rozemarijn werken de kinderen aan gebouwen en andere creaties van Lego die zich rondom de rivier zullen opwerpen.

Op het einde van de workshop, worden alle werken verzameld samen vormgegeven. Hierdoor krijgen de kinderen zicht op de wereld die ze geschapen hebben en kunnen ze er vol trots naar kijken. Eén voor één mogen ze dan hun eigen wezen voorstellen aan de klas aan de hand van hun werk en het geluid dat ze erbij opgenomen hebben.